Drycker i världen

Världens matVärldens mat

DieterDieter

Europeiska drycker

Europa är en världsdel med ett flertal länder som producerar vin, men det finns även ett antal andra drycker som tillverkas i Europa. Förutom vin tillverkas öl, gin, likörer, whisky och starksprit i flera Europiska länder. Det är inte endast drycker med alkohol som tillverkas utan det finns en rad med alkoholfria alternativ. Vi har dock valt att fokusera på de drycker med alkohol som tillverkas i Europa och har blivit kända över resten av världen. Här nedan kan du läsa lite kort om de olika dryckerna samt var de tillverkas.

Vodka

Vodka är en destillerad, färglös spritdryck som tillverkas av sädesslag, alltså vete, råd eller majs, eller så tillverkas de av potatis. För att få kallas för vodka måste drycken ha en alkoholhalt på minst 37,5 procent. Denna dryck har en väldigt lång tradition i Öst- och Centraleuropa, men även i Norden. Ursprungligen kommer den från Polen samt Ryssland och idag används vodkan främst som en bas i ett antal olika drinkar. Smirnoff och Absolut är två av de mest välkända märkena av vodka idag.

Öl

Trots att européer anses älska dryck mer än resten av världen är det en dryck som tycks om även i länder utanför Europa. Oktoberfest är en ölfestival som arrangeras varje år i Tyskland vilket visar att det är ett land som verkligen tycker om den gyllene drycken. Tjeckien är landet som har en av världens högsta konsumtion av öl per capita vilket också visar att de verkligen tycker om öl. De flesta europeiska länder har en egen ölproduktion, men några av de mest lända sorterna tillverkas i Irland, Tjeckien, Belgien, Tyskland och England.

Likörer

Likörer går att beskrivas som en blandning av aromämnen, socker och sprit. Det är en väldigt bred dryckeskategori med drycker som har väldigt olika smaker. De aromämnen som används i likörerna får vara både syntetiska och naturliga. Det som är gemensamt för likörer är att de smakar sött. Drycken måste innehålla minst 100 g socker per varje liter för att få klassificeras som en likör. När det kommer till europeiska likörer är några av de mest kända mandellikören Amaretto och citronlikören Lincello som kommer från Italien, från Irland kommer den utsökta Baileys Irish Cream vilket är en gräddlikör. Frankrike står bakom Cointreau vilket är en likör med apelsindoft och smak.

Whisky

Spritsorten whisky är tillverkad av spannmål och har lagrats på ekfat. De spannmål drycken tillverkas av är malt, vete och korn. Bourbon är en dryck som kan klassificeras som whisky så länge den är tillverkad av minst 51 % majs. De mest kända europeiska sorterna av whisky kommer från Irland, Skottland och England. Exempel på kända märken från Europa är The Famous Grouse, Jameson Irish Whiskey och Johnnie Walker.

Gin

Denna starksprit tillverkas av olika kryddor och enbär. Den kan tillverkas på en rad olika sätt och produceras främst i England. Några av de mest kända märkena av gin är Martin Miller, Beefeater, Tanqueray och Bombay Sapphire.

Europeiska viner

Viner är en väldigt populär dryck som tillverkas runt hela världen. Dock har vinproduktionen en lång tradition i Europa. Det finns flera länder som producerar sina egna viner och vinerna varierar även beroende på vilken del av de olika länder vinet har tillverkats i. Här nedan kan du läsa lite mer om de populäraste länderna i Europa som är kända för sina viner.

Frankrike

Ett av världens mest kända vinländer är Frankrike och det är även det land som producerar mest vin. Frankrike är dessutom det land där de populäraste druvorna kommer ifrån och vinproduktionen som sker i Frankrike har kopierats i andra länder runt om i världen. Frankrikes viner skyddas dock av ett antal lagar vilket i sin tur skyddar producenterna och gör det mycket lättare för alla konsumenter att veta exakt vad de köper för något. Ett exempel är champagne vilket är ett mousserande franskt vin. Champagne är ett speciellt vinområde som ligger i nordöstra Frankrike och det är endast vinet som produceras där som man får kalla för just champagne. Detta gäller även för andra vinsorter som produceras i Frankrikes olika regioner. Till exempel Alsace, Bourgogne, Bordeaux och Provence för att nämna några.

Italien

Ett annat stort vinland som ligger i Europa är Italien. Där tillverkas en rad med olika vinsorter, bland annat Barolovinger vilket är ett kraftigt rött vin, Prosecco, ett mousserande vin och flera vita viner som tillverkas av Pinot Grigio, en speciell druva.

Spanien och Portugal

Förutom Frankrike och Italien tillverkas det även en hel del vin i Spanien. Trots att Frankrike är det största, och populäraste, europeiska vinlandet är Spanien landet med flest antal vinodlingar. Exempel på viner som tillverkas i Spanien är Riojaviner, Cava, starkvinet Sherry och andra aromiska vita vinsorter.

Portugal, som ligger bredvid Spanien, har ett av de äldsta vindistrikten i världen, Douro. Det är i detta distrikt som portvinet tillverkas. Landet är även känt för bordsviner och madeiraviner.

Fler europeiska vinländer

De fyra länder som nämnts hittills är de största när det gäller vinproduktion. Men inte de enda. Det finns flera andra länder i Europa som tillverkar en rad med högkvalitativa viner. I Tyskland tillverkas bland annat Rieslingviner, landet har även två populära druvor, spätburgunder (Pinot noir) och Mûller-Thurgau som de använder för vintillverkning. Ungern är landet som tillverkar Tokajvinet, Österrike är känd för en rad med vita viner och Kroatien, Moldavien och Grekland är också länder som producerar rätt stora mängder vin.

Amerikanska drycker

Syd- och Nordamerika är världsdelar som konsumerar rätt stora alkoholmängder. Det är från dessa världsdelar många välkända drycker härstammar, allt från Öl, Vin, Tequila och Rom. Här nedan kan du läsa lite mer om ett antal av de bästa dryckerna från Amerika och vilka länder de härstammar från.

Vin från Argentina och Chile

Argentina och Chile är två länder i Sydamerika som producerar rätt stora mängder med vin. Chile är ett land som blivit framgångsrikt från att exponera sina viner medan vinerna i Argentina går främst till en inhemsk konsumtion. Det vin som dominerar i Argentina är det kända Malbec.

Vin från USA

Om Frankrike tillhör den gamla världen när vi pratar om vinproduktion kan vi säga att USA tillhör den nya världen. Men trots detta har USA lyckats växa och utvecklas till att bli ett väldigt innovativt vinland idag med en rad olika kvalitetsviner. De största vinområdena i landet är Oregon, Kalifornien och Washington.

Öl och Tequila från Mexiko

När de flesta tänker på drycker från Mexiko är det antagligen Tequilan som man tänker på först. Tequila är en väldigt känd dryck från landet som främst används i andra drinkar. Men Mexiko är även väldigt känt för att tillverka öl. Två av de mest lända ölmärkena från landet är Sol och Corona. Anledningen till att ölen blivit så populär i landet beror på att det är en dryck som fungerar utmärkt till Mexikos kryddstarka kök.

Caipirinha från Brasilien

Brasilien är kanske inte ett jättekänt land när det kommer till alkoholdrycker. Men det finns en cocktail som är väldigt känd som kommer från landet, Caipirinha. Den tillverkas på cachaça, vilket är en destillerad spritsort som tillverkats av sockerrörssaft, limejuice samt socker.

Rom från Västindien

Västindien är området rom härstammar från. Det är en destillerad sprit som finns i flera varianter, både ljus, mörk samt smaksatt. Rom tillverkas av en jäst sockerrörssaft.

Den afrikanska maten

En kontinent med stor mångfald är Afrika. Beroende på vilken del av kontinenten man besöker kommer man snabbt upptäcka att mattraditionerna varierar väldigt mycket beroende på var man befinner sig. Det beror bland annat på geografin, klimatet, religionen, men även på historiska influenser från Asien och Europa samt folkgrupperna. Här nedan berättar vi lite mer om den afrikanska maten och vad du kan förvänta dig.

Nordafrikansk mat

Maten i Nordafrika går att beskriva som enklare jämfört med andra delar i Afrika. Både smaken och rätterna är mindre kryddstarka om vi jämför med det tunisiska och marockanska köket. I Nordafrika är det vanligt att tillaga sina maträtter i lerkärl.

Centralafrikansk mat

Maten i Centralafrika består ofta av jordnötter, kött, kokbananer och maniok. Detta område har mindre utländska influenser jämfört med andra delar av Afrika.

Sydafrikansk mat

Köket från Sydafrika kallas ofta för regnbågsköket. Det beror på alla dess influenser det fått från Malaysia, Kina, Portugal och så vidare.

Västafrikansk mat

Maträtterna från Västafrika består ofta av kött, fisk med starkare smaker. Grytor och soppor är vanligt och stekta rotfrukter samt couscous är populära. Vanliga kryddor är chili, kanel, mynta och nejlika.

Östafrikansk mat

I Östafrika är majs en stapelvara och i många rätter förekommer det ångkokta bananer.

Den kinesiska maten

Asien är ett stort område som bjuder på blandade maträtter med fantastiska smaker. På grund av det stora området finns det ett väldigt stort utbud av kryddor, livsmedel och olika tillagningssätt. På grund av den stora variationen i de olika asiatiska länderna har vi valt att fokusera på den kinesiska maten här.

Kinesisk mat

Det kinesiska köket går att dela in i åtta olika regionala kök. De skiljer sig åt beroende på deras historia, geografiska förutsättningar, livsstil och resurser. Landets olika kök är Chaun (Sichuan), Lu (Shandong), Xiang (Hunan), Yue (Guangdong), Yang (Jiangsu), Hui (Anhui), Min (Fujian) samt Zhe (Zhejiang). Förutom dessa går det även att kategorisera maten från Shanhai och Peking som två egna områden.

På grund av att det finns så många områden är det svårt att beskriva exakt vad ”kinesisk mat” är för något. Det varierar lite mellan de olika köken. Det som är gemensamt är dock att de flesta kinesiska kök baseras på nudlar, ris och ett antal kryddor. Det är inte ovanligt att man hör talas om västerländsk kinesisk mat. Detta är dock inte mat som äts i Kina utan har anpassats för personer som bor i västvärlden.

Vegetarian, Vegan och Flexitarian

En av de populäraste dieterna idag är att utesluta alla animaliska livsmedel. Det finns flera olika dieter som hjälper till med detta. Vissa väljer att utesluta all sorts kött och fokusera på växtriktet medan andra väljer att utesluta alla sorts djurprodukter. Det finns även de personer som väljer att dra ned på sin köttkonsumtion, men inte helt utesluta det.

Vegan

Att vara vegan innebär att du slutar äta alla animaliska produkter och fokuserar på en växtbaserad kost. Som vegan äter man varken ägg eller mejeriprodukter. För ett antal år sedan ansågs detta vara en väldigt extrem kost, men under de senaste åren har fler och fler valt att börja följa denna diet.

Vegetarian

Som vegetarian utesluts alla köttprodukter, man äter alltså inte fågel, skaldjur, fisk eller något annat kött. Dieten inkluderar däremot andra djurprodukter som ägg och mejeriprodukterna. I denna diet finns det även olika varianter, bland annat ovo-vegetarian och laktovegetarian. En laktovegetarian äter precis som vanliga vegetarianer, men inte ägg. En ovo-vegetarian äter ägg men inte mejeriprodukter.

Flexitarian

En flexitarian är en person som vill dra ned på köttkonsumtionen men inte utesluta den helt och hållet. Flexitarianer äter främst en vegetarisk diet men äter köttprodukter någon gång då och då. Ett exempel på denna diet är att du äter vegetarianskt fem dagar i veckan och maträtter med kött eller fisk de resterande två. Semivegetarianer är ett annat namn för de som följer denna diet.

En variant av flexitarian är pescetarian. Det innebär att du utesluter allt kött men äter skaldjur och fisk.

LCHF

Low Carb High Fat, eller LCHF, är en väldigt populär diet som har diskuterats ett antal gånger. Kort förklarat går dieten ut på att du ska äta mycket fett och få kolhydrater. Hur många kolhydrater du får äta, enligt dieten, varje dag beror på vilken variant av LCHF du väljer.

Vad består dieten av?

Maten i dieten består främst av kött, fågel, fisk, grönsaker, naturliga fetter och ägg. Det du ska undvika är allt som innehåller kolhydrater, till exempel bröd, potatis, pasta, ris samt allt som innehåller socker.

För- och nackdelar

En stor fördel med LCHF är att den anses vara effektiv för att gå ned lite i vikt. Det är dock viktigt att du väljer rätt variant för din kroppstyp ifall du vill förlora några kilon. En annan fördel är att dieten hjälper till att stabilisera din kropps blodsockernivå.

Det finns dock även några nackdelar med LCHF. En nackdel är att det kan vara svårt att äta en balanserad kost. Personer som följt dieten under en viss tid säger att det är lätt att äta för mycket grädde, smör och kött. Ett tips är att planera måltiderna i förväg för att undvika att äta för mycket av en viss sak.

Fyll i vårt kontaktformulär ifall du vill få svar på dina frågor.

bistrostella.se – Allt om maträtter, drycker och dieterbistrostella.se – Allt om maträtter, drycker och dieter