Den älskade efterrätten

Dessert eller efterrätt är en söt maträtt som äts efter en huvudrätt. För att det ska vara en efterrätt måste det ha ätits en huvudrätt först. Oftast anpassas efterrätten efter huvudrätten. Om huvudrätten varit en skaldjurspaj bör inte efterrätten vara en blåbärspaj. Att ha samma blir kaka på kaka. Efterrätten ska helst vara helt annorlunda än rätten innan i textur, form och smak. Hela måltiden bygger på en stegrande upplevelse och efterrätten är avslutningen och det ställer lite krav på den. Tårta är en dessert som ofta används vid födelsedagar eller liknande. Tårta är också ett bakverk som serveras till fika. Du kan beställa Din Tårta online om du vill ha tårta som efterrätt till en bjudning om du inte vill baka den själv. Du kan beställa en tårta oavsett till vilket tillfälle du behöver den. Förr var tårta en väldigt vanlig dessert.

Dessert och efterrätt är i princip samma sak

Den söta måltiden som kommer sist har två namn, dessert och efterrätt. Efterrätt har tyskt och danskt ursprung och är lite äldre än benämningen dessert. Ibland används efterrätt för det du äter hemma efter huvudmåltiden och dessert om du äter den på restaurang. Dessert har franskt och engelskt ursprung och fick sitt genombrott i Sverige någon gång under 1700-talet. När det pratades om dessert förr i tiden menade man ofta pajer, tårtor och sådant som äts med dessertbestick. Det har genom tiderna funnits olika efterrättstrender. Den senaste trenden och som ännu ses som 2000-talets främsta efterrättssmak är utan tvekan choklad i olika former och smaker. Det finns tusentals olika efterrätter med choklad. På 1980-talet var det kladdkaka, gräddiga glasser, cheese cake, parfaiter och såklart Gino, den gratinerade efterrätten med vit choklad som dominerade. Efterrätt förknippas nästan alltid med något sött men det har kommit mer och mer att avsluta en måltid med exempelvis ost, kex och marmelad.