Bra redskap att ha när du odlar din egen mat

Att vara självhushållande har blivit mer och mer populärt. Kanske i takt med att vi inser att närodlat är det som är absolut bäst för miljön? När du vill odla själv i lite större skala är det dock bra att ha några viktiga redskap. Vi berättar mer om dem här.

Sätt upp staket med hjälp av en jordborr

När du vill odla och bor på en plats där det till exempel rör sig harar, rådjur eller vildsvin är det viktigt att skydda dina odlingar. Inget är så tråkigt som att komma ut och förvänta sig en prunkande trädgård och istället mötas av avätna stumpar. När du ska sätta upp staket runt dina land är det perfekt att ha en smidig jordborr till hands. Med den tar du lätt upp hål i marken och kan sedan sätta ned stolpar till staketet i dem. Jordborren kan också användas för att luckra upp väldigt hård mark. Har du även djur är en jordborr en ännu bättre investering. Med den slipper du slita med att göra hål i marken med spett för staketpinnarna.

Skapa ett odlingsland med rätt redskap

Manuella handredskap är visserligen smidiga, men det händer att marken är så hård att det är svårt att gräva upp den när du vill skapa ett odlingsland. Då kan en jordfräs vara ett bra alternativ. Med den plöjer du enkelt upp ett land i en handvändning. Är marken inte bördig nog kan du dock behöva jordförbättra med ny jord och gödning. Jordfräsen fungerar då också bra för att blanda ned den nya jorden i landet med. Känner du dig nyfiken på självhushållning och att anlägga land, men är osäker på hur man gör? Gå då en kurs i ämnet. Under pandemin blev sådana kurser väldigt populära, antagligen för att människor fick uppleva tomma hyllor i butikerna.

Andra bra redskap att ha för odling

Vi har ju redan gått igenom jordborr och jordfräs, men det finns även andra redskap som kan vara bra att ha om du ska odla. De vanliga handverktygen är till exempel ett måste. Du bör därför ha en bra spade, en kratta, en grep och en hacka. Det kan också vara bra att skaffa några mindre redskap för plantering och ogräsrensning. Att odla är roligt, men även arbetsamt. Med rätt redskap går dock arbetet mycket enklare.

Se också till att utrusta dig med bra arbetskläder som tål jord och smuts. Det är bra att satsa på ett par slitstarka byxor, bra skor och kanske ett trädgårdsförkläde.