Planera mat och dryck i symbios

När man ska äta eller bjuda på god mat och dryck börjar man ofta med att planera maträtten. Det kan dock vara en fördel att inte alltid utgå från måltiden och planera drickan därifrån. Mat och dryck som går perfekt ihop blir till en helt annan upplevelse, och det är den man kan eftersträva när man försöker välja mat och dryck som helhet. Drycken är nämligen så mycket mer än en detalj vid sidan om, och planerar man rätt ska drycken framhäva maten och vice versa. Det är smakerna i drycken som gör det, så tipsen och tänket nedan gäller givetvis även alkoholfria varianter.

Tips och införskaffning

Trots att det finns en del tips på mat och dryck som passar bra ihop, kan det ibland kännas som en djungel att sätta sig in i det. Det behöver dock inte vara så knepigt, bara man tittar på rätt sidor. På https://vinoteket.se/ finns även alkoholfria alternativ och det går även att få kunniga kombinationstips på vad som passar till vegetariskt eller fisk som exempel. Utöver sökfunktionen där man kan söka efter vilket vin som passar till exempelvis kött, så kan man se vad varje enskilt vin passar till. Så är man inte vinexpert själv kan man faktiskt enkelt lista ut vad som passar bra genom att läsa på sidan. Men kanske är något av det smidigaste med inköpet ändå att man slipper lämna hemmet då det kommer hem till dörren.

Att använda dryck i maten

Drycker kan dock smaksätta även maträtten i sig, så tycker man mycket om smaken av en speciell dryck kan man undersöka om det finns matrecept som innehåller den. En väldigt populär maträtt är bœuf bourguignon, en mustig gryta med rött vin. Om man är ute efter ölsmaken kan man välja en ölsås som passar till kött eller fågel. Det är ganska klassiska rätter där drycken får sätta en tydlig prägel, men det finns även andra rätter där vinet inte avger lika mycket smak. Exempelvis kan man använda vitt vin i currygrytor. Julmust är ett annat gott exempel till sås. Det finns faktiskt många recept på julmustsås där de är olika mustiga. Det är lätt att låta sig avskräckas av läsk i maten, men julmustsås är faktiskt väl värt att prova då det blir en fyllig sås som passar till både kött, fågel och vegetariskt.

Det gäller egentligen bara att lära sig några kombinationer som man själv tycker passar bra ihop, och att ta lite hjälp av experternas tips tills man når dit. Sedan går det lätt att planera mat och dryck ihop.