En kontinent med stor mångfald är Afrika. Beroende på vilken del av kontinenten man besöker kommer man snabbt upptäcka att mattraditionerna varierar väldigt mycket beroende på var man befinner sig. Det beror bland annat på geografin, klimatet, religionen, men även på historiska influenser från Asien och Europa samt folkgrupperna. Här nedan berättar vi lite mer om den afrikanska maten och vad du kan förvänta dig.

Nordafrikansk mat

Maten i Nordafrika går att beskriva som enklare jämfört med andra delar i Afrika. Både smaken och rätterna är mindre kryddstarka om vi jämför med det tunisiska och marockanska köket. I Nordafrika är det vanligt att tillaga sina maträtter i lerkärl.

Centralafrikansk mat

Maten i Centralafrika består ofta av jordnötter, kött, kokbananer och maniok. Detta område har mindre utländska influenser jämfört med andra delar av Afrika.

Sydafrikansk mat

Köket från Sydafrika kallas ofta för regnbågsköket. Det beror på alla dess influenser det fått från Malaysia, Kina, Portugal och så vidare.

Västafrikansk mat

Maträtterna från Västafrika består ofta av kött, fisk med starkare smaker. Grytor och soppor är vanligt och stekta rotfrukter samt couscous är populära. Vanliga kryddor är chili, kanel, mynta och nejlika.

Östafrikansk mat

I Östafrika är majs en stapelvara och i många rätter förekommer det ångkokta bananer.