Asien är ett stort område som bjuder på blandade maträtter med fantastiska smaker. På grund av det stora området finns det ett väldigt stort utbud av kryddor, livsmedel och olika tillagningssätt. På grund av den stora variationen i de olika asiatiska länderna har vi valt att fokusera på den kinesiska maten här.

Kinesisk mat

Det kinesiska köket går att dela in i åtta olika regionala kök. De skiljer sig åt beroende på deras historia, geografiska förutsättningar, livsstil och resurser. Landets olika kök är Chaun (Sichuan), Lu (Shandong), Xiang (Hunan), Yue (Guangdong), Yang (Jiangsu), Hui (Anhui), Min (Fujian) samt Zhe (Zhejiang). Förutom dessa går det även att kategorisera maten från Shanhai och Peking som två egna områden.

På grund av att det finns så många områden är det svårt att beskriva exakt vad ”kinesisk mat” är för något. Det varierar lite mellan de olika köken. Det som är gemensamt är dock att de flesta kinesiska kök baseras på nudlar, ris och ett antal kryddor. Det är inte ovanligt att man hör talas om västerländsk kinesisk mat. Detta är dock inte mat som äts i Kina utan har anpassats för personer som bor i västvärlden.