Vegetarian, Vegan och Flexitarian

En av de populäraste dieterna idag är att utesluta alla animaliska livsmedel. Det finns flera olika dieter som hjälper till med detta. Vissa väljer att utesluta all sorts kött och fokusera på växtriktet medan andra väljer att utesluta alla sorts djurprodukter. Det finns även de personer som väljer att dra ned på sin köttkonsumtion, men inte helt utesluta det.

Vegan

Att vara vegan innebär att du slutar äta alla animaliska produkter och fokuserar på en växtbaserad kost. Som vegan äter man varken ägg eller mejeriprodukter. För ett antal år sedan ansågs detta vara en väldigt extrem kost, men under de senaste åren har fler och fler valt att börja följa denna diet.

Vegetarian

Som vegetarian utesluts alla köttprodukter, man äter alltså inte fågel, skaldjur, fisk eller något annat kött. Dieten inkluderar däremot andra djurprodukter som ägg och mejeriprodukterna. I denna diet finns det även olika varianter, bland annat ovo-vegetarian och laktovegetarian. En laktovegetarian äter precis som vanliga vegetarianer, men inte ägg. En ovo-vegetarian äter ägg men inte mejeriprodukter.

Flexitarian

En flexitarian är en person som vill dra ned på köttkonsumtionen men inte utesluta den helt och hållet. Flexitarianer äter främst en vegetarisk diet men äter köttprodukter någon gång då och då. Ett exempel på denna diet är att du äter vegetarianskt fem dagar i veckan och maträtter med kött eller fisk de resterande två. Semivegetarianer är ett annat namn för de som följer denna diet.

En variant av flexitarian är pescetarian. Det innebär att du utesluter allt kött men äter skaldjur och fisk.