Europeiska drycker

Europa är en världsdel med ett flertal länder som producerar vin, men det finns även ett antal andra drycker som tillverkas i Europa. Förutom vin tillverkas öl, gin, likörer, whisky och starksprit i flera Europiska länder. Det är inte endast drycker med alkohol som tillverkas utan det finns en rad med alkoholfria alternativ. Vi har dock valt att fokusera på de drycker med alkohol som tillverkas i Europa och har blivit kända över resten av världen. Här nedan kan du läsa lite kort om de olika dryckerna samt var de tillverkas.

Vodka

Vodka är en destillerad, färglös spritdryck som tillverkas av sädesslag, alltså vete, råd eller majs, eller så tillverkas de av potatis. För att få kallas för vodka måste drycken ha en alkoholhalt på minst 37,5 procent. Denna dryck har en väldigt lång tradition i Öst- och Centraleuropa, men även i Norden. Ursprungligen kommer den från Polen samt Ryssland och idag används vodkan främst som en bas i ett antal olika drinkar. Smirnoff och Absolut är två av de mest välkända märkena av vodka idag.

Öl

Trots att européer anses älska dryck mer än resten av världen är det en dryck som tycks om även i länder utanför Europa. Oktoberfest är en ölfestival som arrangeras varje år i Tyskland vilket visar att det är ett land som verkligen tycker om den gyllene drycken. Tjeckien är landet som har en av världens högsta konsumtion av öl per capita vilket också visar att de verkligen tycker om öl. De flesta europeiska länder har en egen ölproduktion, men några av de mest lända sorterna tillverkas i Irland, Tjeckien, Belgien, Tyskland och England.

Likörer

Likörer går att beskrivas som en blandning av aromämnen, socker och sprit. Det är en väldigt bred dryckeskategori med drycker som har väldigt olika smaker. De aromämnen som används i likörerna får vara både syntetiska och naturliga. Det som är gemensamt för likörer är att de smakar sött. Drycken måste innehålla minst 100 g socker per varje liter för att få klassificeras som en likör. När det kommer till europeiska likörer är några av de mest kända mandellikören Amaretto och citronlikören Lincello som kommer från Italien, från Irland kommer den utsökta Baileys Irish Cream vilket är en gräddlikör. Frankrike står bakom Cointreau vilket är en likör med apelsindoft och smak.

Whisky

Spritsorten whisky är tillverkad av spannmål och har lagrats på ekfat. De spannmål drycken tillverkas av är malt, vete och korn. Bourbon är en dryck som kan klassificeras som whisky så länge den är tillverkad av minst 51 % majs. De mest kända europeiska sorterna av whisky kommer från Irland, Skottland och England. Exempel på kända märken från Europa är The Famous Grouse, Jameson Irish Whiskey och Johnnie Walker.

Gin

Denna starksprit tillverkas av olika kryddor och enbär. Den kan tillverkas på en rad olika sätt och produceras främst i England. Några av de mest kända märkena av gin är Martin Miller, Beefeater, Tanqueray och Bombay Sapphire.