Viner är en väldigt populär dryck som tillverkas runt hela världen. Dock har vinproduktionen en lång tradition i Europa. Det finns flera länder som producerar sina egna viner och vinerna varierar även beroende på vilken del av de olika länder vinet har tillverkats i. Här nedan kan du läsa lite mer om de populäraste länderna i Europa som är kända för sina viner.

Frankrike

Ett av världens mest kända vinländer är Frankrike och det är även det land som producerar mest vin. Frankrike är dessutom det land där de populäraste druvorna kommer ifrån och vinproduktionen som sker i Frankrike har kopierats i andra länder runt om i världen. Frankrikes viner skyddas dock av ett antal lagar vilket i sin tur skyddar producenterna och gör det mycket lättare för alla konsumenter att veta exakt vad de köper för något. Ett exempel är champagne vilket är ett mousserande franskt vin. Champagne är ett speciellt vinområde som ligger i nordöstra Frankrike och det är endast vinet som produceras där som man får kalla för just champagne. Detta gäller även för andra vinsorter som produceras i Frankrikes olika regioner. Till exempel Alsace, Bourgogne, Bordeaux och Provence för att nämna några.

Italien

Ett annat stort vinland som ligger i Europa är Italien. Där tillverkas en rad med olika vinsorter, bland annat Barolovinger vilket är ett kraftigt rött vin, Prosecco, ett mousserande vin och flera vita viner som tillverkas av Pinot Grigio, en speciell druva.

Spanien och Portugal

Förutom Frankrike och Italien tillverkas det även en hel del vin i Spanien. Trots att Frankrike är det största, och populäraste, europeiska vinlandet är Spanien landet med flest antal vinodlingar. Exempel på viner som tillverkas i Spanien är Riojaviner, Cava, starkvinet Sherry och andra aromiska vita vinsorter.

Portugal, som ligger bredvid Spanien, har ett av de äldsta vindistrikten i världen, Douro. Det är i detta distrikt som portvinet tillverkas. Landet är även känt för bordsviner och madeiraviner.

Fler europeiska vinländer

De fyra länder som nämnts hittills är de största när det gäller vinproduktion. Men inte de enda. Det finns flera andra länder i Europa som tillverkar en rad med högkvalitativa viner. I Tyskland tillverkas bland annat Rieslingviner, landet har även två populära druvor, spätburgunder (Pinot noir) och Mûller-Thurgau som de använder för vintillverkning. Ungern är landet som tillverkar Tokajvinet, Österrike är känd för en rad med vita viner och Kroatien, Moldavien och Grekland är också länder som producerar rätt stora mängder vin.