Njut av mat och dryck med rena tänder

Att vara livsnjutare innefattar relativt ofta en förkärlek för god mat och god dryck. Så långt allt väl. Men allt vi stoppar i oss påverkar våra tänder, vår mun och i längden vår generella hälsa, så därför är det extra viktigt att du tar hand om just dina tänder.

Tandsten väldigt vanligt

Så fort vi äter sker en påverkan på våra tänder. Bakterier, som i det här fallet kallas plack, samlas mellan och på våra tänder, och vid kontakt med saliv bildas till slut tandsten. Oftast kan vi borsta bort den men har det gått för lång tid hårdnar den och då kan den bara tas bort av tandvårdspersonal. Att få bort tandsten är väldigt viktigt eftersom det annars kan leda till inflammationer och till slut tandlossning, dock är det individuellt hur mycket plack man drabbas av.

Ett gott råd är att ha det här i åtanke om du vet att du njuter av god mat och dryck, och kanske även har en tendens att småäta. För att kunna fortsätta njuta och sprida ett strålande vackert leende omkring dig, är det viktigt att du har en god munhygien och regelbundet besöker din tandläkare.

Allt i kroppen hänger ihop

När du tar hand om dina tänder ger det ofta bättre självförtroende när du märker att din mun är fräsch. Allt i vår kropp hänger samman och påverkar varandra, och munnen fortsätter med matstrupen, magsäcken och till slut tarmarna – vilket innebär att om munhälsan är dålig påverkas även mage och tarmar negativt. Och påverkas mage och tarmar negativt, påverkas även resten av kroppen. Så har du god munhygien och tar hand om dina tänder, kommer du även må bättre i resten av kroppen. Då blir det också lättare att njuta av maten och drycken – allt det där som är mycket av grunden till att njuta av livet. Så var det ett tag sedan du besökte tandläkaren kan det vara en bra idé att leta upp telefonnumret på en gång, och komma ett steg närmare det där fräscha leendet och bättre hälsan igen.