Så fixar du smidigast julbordet utan stress

Julen är en ganska paradoxal tid: å ena sidan god julmat, sånger, familj, vänner och julefrid, å andra sidan stress, lyckas få ihop allting och hitta de rätta julklapparna. För många vuxna är julbordet bland det viktigaste, i alla fall på julafton. Det är även roligt att kunna bjuda hem folk på adventsfika och julmat både före och efter jul. Med rätt planering kan du fixa julbordet utan en massa stress, så att du verkligen upplever glädje och frid under julen.

Planera julbordet i tid

Även om du vet vad du ska ha på julbordet är det en stor skillnad att ha det i huvudet och att ha skrivit ner det på ett papper. Ta fram papper och penna och skriv ner allt som du behöver laga och baka. Om ni/du brukar fira tillsammans med familj, släkt eller vänner är det klokt att ni samtalar om vem som ska göra vad så snart som möjligt. Då vet du exakt vad du ska köpa in och behöver inte vara ute i sista minuten.

Nyttigt julbord

Planera också in hälsosamma saker på julbordet och adventsfikan. Då mår kroppen bäst. Knäckebröd är både väldigt gott och nyttigt. Det finns också särskilt julknäcke från Wasa som är roligt att köpa varje år. Så blir även det vardagliga knäckebrödet något speciellt. Se till att du har julknäcke redan till första advent, det blir mycket lussekatter, pepparkakor, hallongrottor, cheesecake med lingon och annat gott som behöver kompenseras upp med fiberrikt och nyttigt knäckebröd.

Handla i tid

Det finns mycket julmat som du även kan laga och baka i förväg, så att det rentav är färdigt innan första advent. Har du bara en stor frys kan mycket vara gjort långt i förväg. Detsamma gäller vad du behöver handla. På julbordet finns det många skafferivaror som du kan passa på att köpa i förväg så att du garanterat har dem hemma. Pepparkakor, mjukädelost och knäckebröd.

Du får köpa köttbullarna

Visst är det gott med hemlagade kött- och veggiebullar, men man får faktiskt köpa färdigmat också. Det är bättre att köpa köttbullar och verkligen ha krafter kvar på julafton, än att stressa hela december och vara trött när du ska träffa familj och vänner. Det finns mycket på julbordet som du kan köpa. Lägg bara upp det på snygga fat och dekorera med färska örter eller grönsaker, så ser det hemlagat ut.

Hjälpas åt

Om ni är en större familj eller släkt som firar tillsammans blir det naturligt att ni hjälps åt. Det är bra. Men det är viktigt att ni som familj eller par hjälper till att laga maten tillsammans. Barn och tonåringar kan vara ansvariga för att baka pepparkakor och lussekatter, fixa julgodis och dekorera pepparkakshuset. Äldre barn kan skala potatis till Janssons frestelse och hjälpa till att steka köttbullarna.