Pizzans historia – världens kanske populäraste maträtt

Alla älskar pizza oavsett ålder eller bakgrund. Nåja, även om det finns en eller annan som inte gillar pizza så älskar majoriteten pizza. Pizzans popularitet har ökat explosionsartat eftersom maträtten smakar fantastiskt gott och dessutom kan tillagas i alla möjliga olika variationer. Det finns pizza för vegetarianer, härliga pizzor med skinka eller kebab, nyttiga pizzor med smakfulla grönsaker och gourmetpizzor med oxfilé. Men trots att svenskar älskar pizza känner kanske inte alla till dess historia.

Pizzans historia

Pizzans historia är betydligt äldre än vad många tror. Det finns bevis för att pizzor med ost bakades redan under 1600-talet men var då mestadels mat för de fattiga. Det innebar dock inte att högadeln inte kunde njuta av en pizza i smyg då och då. Det sägs att markisinnan av Campolattaro under sin graviditet blev så sugen på en pizza att hertigen av Ossuna tvingades (under en hovbal) skaffa en pizza till damen i fråga.

Hur pizzan blev kunglig

Det kungliga italienska paret, kung Umberto och drottning Margherita, besökte Neapel 1889. Pizzabagaren Raffaele Esposito skapade inför det kungliga besöket italiensk pizza som motsvarade färgerna i den italienska flaggan. Pizzan komponerades av mozzarellaost (vit), tomatsås (röd) och basilika (grön). Men Raffaele tillagade ytterligare två pizzor, en med ost och olivolja samt en med fisk. Pizzan med de italienska färgerna tilltalade drottningen mest och hon frågade Raffaele Esposito vad pizzan kallades. Den smarta napolitanska pizzabagaren svarade att pizzan namngetts Margherita i drottningens ära. Idag toppar denna kungliga pizza, Margherita, pizzamenyer över hela världen.

När pizzan kom till Sverige

Runt 1947 serverades den första Margherita-pizzan i Sverige. Pizzan serverades till italienska gästarbetare i Västerås som arbetade för ASEA. Det var inte förrän 1969 som Sveriges första pizzeria (Pizzeria Piazza Opera) öppnades av Giuseppe Sperandio på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Idag finns det pizzerior i varje stad som serverar både god och visuellt vacker mat. Den amerikanska panpizzan har dock gjort sitt intåg i Sverige och om du vill äta pizza i Västerås är Pizza Hut ett bra val. När du letar efter en pizzeria i Västerås är Pizza Hut bästa valet. De erbjuder otroligt goda samt billiga pizzor. Pizza Hut har alltid fina erbjudanden att ta del av som exempelvis halva priset på take away-panpizzor på tisdagar eller prisvärdiga Meal Deals. Pizza Hut erbjuder dessutom tunnare pizzor av surdeg från San Francisco, matig sallad, pasta, förrätter, härliga efterrätter, glutenfri mat samt både vegetarisk och vegansk mat plus barnmeny. Pizza Hut i Västerås erbjuder även hemleverans för dig som vill äta gott hemma.

Populäraste pizzorna i Sverige

Sveriges populäraste pizza är kanske inte någon överraskning för de flesta. Kebabpizzan var under många år den populäraste pizzan men har nu passerats av Vesuvio (skinka och ost) som den mest populära pizzan i Sverige. På tredjeplatsen hittar vi den kungliga och historiska pizzan Margherita som är en klar favorit världen över. Fjärdeplatsen togs av Hawaii-pizzan och på femte plats hittar vi den välkända och populära capricciosa-pizzan. Det som är spännande och roligt med just pizza är att denna maträtt fortsätter att utvecklas och man skapar nya varianter hela tiden. Det finns inga regler eller måsten utan det är fritt fram för var och en att bestämma vad de vill ha på sin pizza.